#createabettermalaysia,


#createabettermalaysia
.
Tak tahu nak tulis apa sebagai sumbangan bagi kempen ni, elok juga rasanya saya kongsikan satu teknik yang saya dah cuba selama 5 minggu ni. Teknik menguruskan masa.
Sebenarnya teknik ni saya jumpa dalam buku First Thing First, ok mudahnya macam ni. Teknik biasa uruskan masa yang kita selau dengar adalah buat list apa yang nak buat setiap hari kan? Ok dulu saya pakai teknik tu. tapi banyak jugak hari yang tak buat.
Jadi teknik baru ni guna kaedah planning mingguan, maksudnya, pilih satu hari setiap minggu, saya pilih isnin, dah tulis apa perkara penting yang mesti diselesaikan minggu tu,
Untuk elakkan dari tertinggal perkara yang penting buat kolum ikut perkara terlebih dahulu, contohnya , akademik, keluarga, kerjaya, kesihatan, supaya benda yang kita senarai tu seimbang.
Kenapa saya kata kaedah ni lebih baik, sebabnya gerak kerja kita alan lebih fokus pada perkara yang penting dan mudah berkata tidak pada perkara yang tidak penting yang boleh jejaskan masa kita.
Satu lagi, teori ni akan kurangkan kebarangkalian untuk kita gagal buat planing. Sebabnya kalau kita buat rancangan harian, ada 365 hari mungkin 100 hari kita tak sempat buat. Tapi kalau minggu, kita hanya ada 52 minggu setahun, kalau tak sempat hari isnin buat hari seterusnya.
.
Selamat mencuba,
.
#do it now sometimes later becomes never
.
#createabettermalaysia
#semoga2018lebihgemilang

Comments

comments


64x64

Afiq Awang

January 2, 2018

Terbaik. Sangat bermanfaat.. (y)

    64x64

    Amjad Azhar

    January 2, 2018

    Up etek Fiq

64x64

Amjad Azhar

January 2, 2018

Up etek Fiq

64x64

Wan Mohamad Rasyadan

January 2, 2018

Ni ulasan peserta ke penaja hadiah?

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    January 2, 2018

    Penaja nok hadioh hok ditaja. Hahaha

    64x64

    Wan Mohamad Rasyadan

    January 2, 2018

    cc DPPM

    64x64

    Amjad Azhar

    January 2, 2018

    Mohon buat sor artikel hartanah dengan hashtag #cabm

    64x64

    Mohd Nazmi Salleh

    January 2, 2018

    Ulasan toley besar ni, hehe

64x64

Mohamad Basri Ibrahim

January 2, 2018

Penaja nok hadioh hok ditaja. Hahaha

64x64

Wan Mohamad Rasyadan

January 2, 2018

cc DPPM

64x64

Amjad Azhar

January 2, 2018

Mohon buat sor artikel hartanah dengan hashtag #cabm

64x64

Mohd Nazmi Salleh

January 2, 2018

Ulasan toley besar ni, hehe

64x64

Nurul Mohamed Yusoff

January 2, 2018

cadangan yg baik.

    64x64

    Nurul Mohamed Yusoff

    January 2, 2018

    tgk wasap ust basri

64x64

Nurul Mohamed Yusoff

January 2, 2018

tgk wasap ust basri

64x64

Ashraf Misran

January 2, 2018

Tp camne lak kalau benda tu penting cuma kita x minat nak buat.. Adakah kebarangkalian utk selesai tu tinggi juga? Haha

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    January 2, 2018

    Kaedah ni tujuan utama dia nak uruskan bahagian penting tapi tak segera. Sebab penting dan segera yak perlu masuk mana2 planer pun terpaksa buat atas sebab unsur ‘segera’

64x64

Mohamad Basri Ibrahim

January 2, 2018

Kaedah ni tujuan utama dia nak uruskan bahagian penting tapi tak segera. Sebab penting dan segera yak perlu masuk mana2 planer pun terpaksa buat atas sebab unsur ‘segera’


Your Vietnam Beach Vacation Guide

Your Vietnam Beach Vacation Guide

June 12, 2019

As beach vacation destinations go, Vietnam perhaps isn’t the obvious choice. However, the country’s beaches are beautiful enough to rival those of the more famous Thailand resorts, and there are plenty that haven’t yet been spoiled by high-rise resorts and…  Đọc tiếp

(EN/ FR) Still I remember some of the strong and beautiful women I met in Donetsk during my 18 months working and living in that rebellious city

(EN/ FR) Still I remember some of the strong and beautiful women I met in Donetsk during my 18 months working and living in that rebellious city

November 30, -0001

(EN/ FR) Still I remember some of the strong and beautiful women I met in Donetsk during my 18 months working and living in that rebellious city. I used to go for lunch to a simple “stalovaya” (canteen) where was…  Đọc tiếp

Great chat last night catching up with friends at our 50th HS reunion  reception after the school football game

Great chat last night catching up with friends at our 50th HS reunion reception after the school football game

November 30, -0001

Great chat last night catching up with friends at our 50th HS reunion reception after the school football game. Reunion dinner tonight. Downside is have to hurry home Monday to prep for the Hurricane. Comments comments

Bristol music people

Bristol music people

November 30, -0001

Bristol music people. This whole St Philips Gate mystery-venue-that-has-to-keep-moving-its-gigs-to-other-venues thing has been troubling me. So I did what all good troubled people should do and went out and paced every yard of the St Philips and Feeder Road area to…  Đọc tiếp

Back to 1996

Back to 1996

November 30, -0001

Back to 1996. These kids on the telly today don’t know they’re born. (Heck, I was never that thin! Must be the lighting!) Comments comments