Masa jaga isteri selama 4 hari di Hospital Pantai KL, buku ni lah jadi peneman


Masa jaga isteri selama 4 hari di Hospital Pantai KL, buku ni lah jadi peneman. Masuk dalam kedai buku Borders tertarik dengan tajuk dia A World of Three Zeros,
Zero Poverty, Zero Unemployment & Zero Net Carbon Emission.
Menariknya, buku ni bukan bentang teori, tetapi apa yang dah Muhammad Yunus – Seorang social entrepreneur dan pemenang anugerah Nobel keamanan dunia dari Bangladesh.
Falsafahnya ingin membantu oarang susah yang tidak berada dalam radar yang melayakkan mereka dapat apa-apa bantuan kewangan dari mana-mana institusi melahirkan Grameen Bank, konsep utamanya adalah microcredit – pinjaman kecil.
Menariknya, asas pinjaman ni hanyalah satu , iaitu PERCAYA! ( TRUST ) ya, tanpa cagaran, tanpa kredit rekod, tanpa tandatangan apa-apa surat.!
Beliau melihat, orang yang benar-benar susah inilah yang perlu dibantu untuk mereka sekurangnya melonjakkan kedudukan kewangan mereka ke tahap setanga yang lebih baik,
Dan sehingga 2017, Grameen Bank beri pinjam sebanyak 2.5 Billion USD setahun kepada 9 juta perempuan miskin dan kadar bayaran balik sehingga 2016 adalah 98.96!
Bukan hanya di Bangladesh, tapi telah melebar sayap ke negara lain, antaranya di US sendiri mereka ada 19 cawangan dengan 86000 peminjam dan purata pinjaman seorang adalah sebanyak 1000 usd.
Bukan itu sahaja, malah beliau banyak buka syarikat-syarikat yang berkonsepkan sepenuhnya Sosial Business- maksudnya syarikat yang jaga kepentingan dan beri keuntungan pada orang miskin dan mengambil untung yang minima untuk memastikan syarikat-syarikat tersebut terus sustain untuk dapat terus membantu orang-orang miskin.
Antara program lain yang diperkenalkan beliau adalah Social Business Design Lab yang melahirkan ramai usahawan-usahawan yang asalnya miskin sehingga berjaya, dan sehingga april 2017 sudah seramai 16,000 usahawan baru dilahirkan, diberi tunjuk ajar dan pelaburan sebanyak 21 Juta USD.
.
Beliau ceritakan agak detail step-step setiap program yang beliau jalankan dan dah di export idea dan pelaksanaanya ke banyak negara.
.
Untuk lebih detail, boleh cuba Google benerapa keyword ni
Grameen Bank- Muhammad Yunus- Banker to the poor – Yunus Social Business ( YSB )
.
Kalau rajin nanti kita sambung tulis lagi

Comments

comments


64x64

Nur 'Izzati Idris

February 27, 2018

Patut la kejap2 je hilang. Kejap je hilang.

Baca lagi! Dan share! Yang penting, jangan mintak isteri baca. Nak dgr tuan bercerita

    64x64

    Nur Asyiqin Ilias

    February 10, 2018

    Kakk sakit apa 🙁

64x64

Nur Asyiqin Ilias

February 27, 2018

Kakk sakit apa 🙁

64x64

Ili Khairuddin

February 27, 2018

Zati sakit apaaa? Syafakillah

64x64

Nabila Husain

February 27, 2018

Suami mithali..

64x64

Hafiz Mansor

February 27, 2018

Baguih2..

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Boleh buat tesis no Social Business

    64x64

    Hafiz Mansor

    February 11, 2018

    Buat la yie. Muhammad Yunus pun asalnya bidang akademik, then dia promote idea dia keluar.

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Hafiz Mansor owh. Nta dah baca la ni. Meh la bedah buku ni. Ana jemput dalam usrah ABU kami bulan depan, nta bentang. Hehe

    64x64

    Hafiz Mansor

    February 11, 2018

    Hahaha x bleh blah nama usrah..ana x baca lg tp ada belajaq ttg microcredit atau generally micro-finance institutions. So, sentuh la skit sebanyak apa yg dibuat oleh Dr. Yunus dgn Grammen Bank.

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Hafiz Mansor haha, ok nanti ana pass kat nta buku ni.

    64x64

    Hafiz Mansor

    February 11, 2018

    Bereh cun2

64x64

Mohamad Basri Ibrahim

February 28, 2018

Boleh buat tesis no Social Business

64x64

Hafiz Mansor

February 28, 2018

Buat la yie. Muhammad Yunus pun asalnya bidang akademik, then dia promote idea dia keluar.

64x64

Mior Isfandy

February 28, 2018

Boleh tak sebenarnya Zero Poverty, Ustaz?

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Menarik soalan ni, ana petik jawapan Muhammad Yunus sendiri.

    Dia kata kejayaan-kejayaan dalam sains hari ni semua bermula dengan lahirnya Sains Fiksyen – Illusi dan angan-angan,…

    64x64

    Mior Isfandy

    February 11, 2018

    Jazakumullah khayr Ustaz

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    afwan ustaz, ana berminat nak cuba idea ni di Malaysia, nanti kita jumpa nak dapatkan pandangan ustaz Mior Isfandy

    64x64

    Mior Isfandy

    February 11, 2018

    Mungkin Ustaz boleh cuba baca bahan2 social biz di Malaysia termasuk ada instrumen lain seperti pemberian zakat dalam membiayai biz asnaf, skim qardhul hasan utk golongan miskin.

    Ada juga beberapa critics on Muhammad Yunus yg ditulis oleh beberapa akademik sbg respon dari buku pertamanya.

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Mior Isfandy wah, menarik tu ustaz, nak tahu jugak apa2 critics dari idea ni. Sebab ni dah bukan jadi idea semata-mata, dah terbukti berjaya.

    64x64

    Mior Isfandy

    February 11, 2018

    Betul sebab ada kesan yg dibuat oleh Grameen Bank di Bangladesh khususnya dalam skim microfinance. Anyway, tidaklah semua critics mean negative.

64x64

Wan Mohamad Rasyadan

February 28, 2018

Hebat borders loni. Dulu Muda Osman jah

    64x64

    Hanif Hassan

    February 10, 2018

    dulu mitok syed jah potostat keda pokdin

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Rata Panje ado Mudo Osman ko? Ko kena naik bas g KB dulu nok beli kale? Hehe

    64x64

    Wan Mohamad Rasyadan

    February 11, 2018

    Mohamad Basri Ibrahim RP ado popular jah. Bunyi kaba nk buka kinokuniya. Muda osman tu wujud lg ko?

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Hanif Hassan tahu ke gapo kinokuniya ni? Ala-ala tokoyaki gitu

    64x64

    Wan Mohamad Rasyadan

    February 11, 2018

    Ambo otw ke kuizm ejah lunch la

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Wan Mohamad Rasyadan comey-comey, nasi sup pade balang.

    64x64

    Wan Mohamad Rasyadan

    February 11, 2018

    Mohamad Basri Ibrahim untung jumpa tokey besar

    64x64

    Hanif Hassan

    February 11, 2018

    heah

    64x64

    Wan Mohamad Rasyadan

    February 11, 2018

    Hanif Hassan demo geng lalang

64x64

Hanif Hassan

February 28, 2018

dulu mitok syed jah potostat keda pokdin


A bit disappointing that most of the new coverage of Tony Bullimore’s sad passing is concentrating on his sailing career and not the enormous…

A bit disappointing that most of the new coverage of Tony Bullimore’s sad passing is concentrating on his sailing career and not the enormous…

November 30, -0001

A bit disappointing that most of the new coverage of Tony Bullimore’s sad passing is concentrating on his sailing career and not the enormous contribution that he and his wife Lalel made to not only the Bristol music scene, but…  Đọc tiếp

Last night I was informed that I’d won a competition that I didn’t know I’d even been entered in for

Last night I was informed that I’d won a competition that I didn’t know I’d even been entered in for

November 30, -0001

Last night I was informed that I’d won a competition that I didn’t know I’d even been entered in for. Tonight I go and take part in the spoils of that compo. Evidence will be posted here at the earliest…  Đọc tiếp

This has nothing to do with racism, bigotry, sexist or ‘homophobic’, this is a general assault on American culture and Christianity in particular

This has nothing to do with racism, bigotry, sexist or ‘homophobic’, this is a general assault on American culture and Christianity in particular

November 30, -0001

This has nothing to do with racism, bigotry, sexist or ‘homophobic’, this is a general assault on American culture and Christianity in particular. “Rudolph the Red-Nose Raindeer” has been a Christmas tradition in America for generations, as has “A Charlie…  Đọc tiếp

Hey Donald

Hey Donald

November 30, -0001

Hey Donald, you know what else can start a war?? 3AM twitter attacks threatening North Korea and Iran with Nuclear War!!! Put down the Twinkies and your phone, and take your crazy ass to bed before you get us all…  Đọc tiếp

I wish!! Maybe 30

I wish!! Maybe 30

November 30, -0001

I wish!! Maybe 30, Good genes, and good skincare does make all the differnce in the world! Seeing the damaging effects of sun damage has me religious about sunscreen and moisturizer!! Comments comments