Masa jaga isteri selama 4 hari di Hospital Pantai KL, buku ni lah jadi peneman


Masa jaga isteri selama 4 hari di Hospital Pantai KL, buku ni lah jadi peneman. Masuk dalam kedai buku Borders tertarik dengan tajuk dia A World of Three Zeros,
Zero Poverty, Zero Unemployment & Zero Net Carbon Emission.
Menariknya, buku ni bukan bentang teori, tetapi apa yang dah Muhammad Yunus – Seorang social entrepreneur dan pemenang anugerah Nobel keamanan dunia dari Bangladesh.
Falsafahnya ingin membantu oarang susah yang tidak berada dalam radar yang melayakkan mereka dapat apa-apa bantuan kewangan dari mana-mana institusi melahirkan Grameen Bank, konsep utamanya adalah microcredit – pinjaman kecil.
Menariknya, asas pinjaman ni hanyalah satu , iaitu PERCAYA! ( TRUST ) ya, tanpa cagaran, tanpa kredit rekod, tanpa tandatangan apa-apa surat.!
Beliau melihat, orang yang benar-benar susah inilah yang perlu dibantu untuk mereka sekurangnya melonjakkan kedudukan kewangan mereka ke tahap setanga yang lebih baik,
Dan sehingga 2017, Grameen Bank beri pinjam sebanyak 2.5 Billion USD setahun kepada 9 juta perempuan miskin dan kadar bayaran balik sehingga 2016 adalah 98.96!
Bukan hanya di Bangladesh, tapi telah melebar sayap ke negara lain, antaranya di US sendiri mereka ada 19 cawangan dengan 86000 peminjam dan purata pinjaman seorang adalah sebanyak 1000 usd.
Bukan itu sahaja, malah beliau banyak buka syarikat-syarikat yang berkonsepkan sepenuhnya Sosial Business- maksudnya syarikat yang jaga kepentingan dan beri keuntungan pada orang miskin dan mengambil untung yang minima untuk memastikan syarikat-syarikat tersebut terus sustain untuk dapat terus membantu orang-orang miskin.
Antara program lain yang diperkenalkan beliau adalah Social Business Design Lab yang melahirkan ramai usahawan-usahawan yang asalnya miskin sehingga berjaya, dan sehingga april 2017 sudah seramai 16,000 usahawan baru dilahirkan, diberi tunjuk ajar dan pelaburan sebanyak 21 Juta USD.
.
Beliau ceritakan agak detail step-step setiap program yang beliau jalankan dan dah di export idea dan pelaksanaanya ke banyak negara.
.
Untuk lebih detail, boleh cuba Google benerapa keyword ni
Grameen Bank- Muhammad Yunus- Banker to the poor – Yunus Social Business ( YSB )
.
Kalau rajin nanti kita sambung tulis lagi

Comments

comments


64x64

Nur 'Izzati Idris

February 27, 2018

Patut la kejap2 je hilang. Kejap je hilang.

Baca lagi! Dan share! Yang penting, jangan mintak isteri baca. Nak dgr tuan bercerita

    64x64

    Nur Asyiqin Ilias

    February 10, 2018

    Kakk sakit apa 🙁

64x64

Nur Asyiqin Ilias

February 27, 2018

Kakk sakit apa 🙁

64x64

Ili Khairuddin

February 27, 2018

Zati sakit apaaa? Syafakillah

64x64

Nabila Husain

February 27, 2018

Suami mithali..

64x64

Hafiz Mansor

February 27, 2018

Baguih2..

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Boleh buat tesis no Social Business

    64x64

    Hafiz Mansor

    February 11, 2018

    Buat la yie. Muhammad Yunus pun asalnya bidang akademik, then dia promote idea dia keluar.

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Hafiz Mansor owh. Nta dah baca la ni. Meh la bedah buku ni. Ana jemput dalam usrah ABU kami bulan depan, nta bentang. Hehe

    64x64

    Hafiz Mansor

    February 11, 2018

    Hahaha x bleh blah nama usrah..ana x baca lg tp ada belajaq ttg microcredit atau generally micro-finance institutions. So, sentuh la skit sebanyak apa yg dibuat oleh Dr. Yunus dgn Grammen Bank.

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Hafiz Mansor haha, ok nanti ana pass kat nta buku ni.

    64x64

    Hafiz Mansor

    February 11, 2018

    Bereh cun2

64x64

Mohamad Basri Ibrahim

February 28, 2018

Boleh buat tesis no Social Business

64x64

Hafiz Mansor

February 28, 2018

Buat la yie. Muhammad Yunus pun asalnya bidang akademik, then dia promote idea dia keluar.

64x64

Mior Isfandy

February 28, 2018

Boleh tak sebenarnya Zero Poverty, Ustaz?

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Menarik soalan ni, ana petik jawapan Muhammad Yunus sendiri.

    Dia kata kejayaan-kejayaan dalam sains hari ni semua bermula dengan lahirnya Sains Fiksyen – Illusi dan angan-angan,…

    64x64

    Mior Isfandy

    February 11, 2018

    Jazakumullah khayr Ustaz

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    afwan ustaz, ana berminat nak cuba idea ni di Malaysia, nanti kita jumpa nak dapatkan pandangan ustaz Mior Isfandy

    64x64

    Mior Isfandy

    February 11, 2018

    Mungkin Ustaz boleh cuba baca bahan2 social biz di Malaysia termasuk ada instrumen lain seperti pemberian zakat dalam membiayai biz asnaf, skim qardhul hasan utk golongan miskin.

    Ada juga beberapa critics on Muhammad Yunus yg ditulis oleh beberapa akademik sbg respon dari buku pertamanya.

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Mior Isfandy wah, menarik tu ustaz, nak tahu jugak apa2 critics dari idea ni. Sebab ni dah bukan jadi idea semata-mata, dah terbukti berjaya.

    64x64

    Mior Isfandy

    February 11, 2018

    Betul sebab ada kesan yg dibuat oleh Grameen Bank di Bangladesh khususnya dalam skim microfinance. Anyway, tidaklah semua critics mean negative.

64x64

Wan Mohamad Rasyadan

February 28, 2018

Hebat borders loni. Dulu Muda Osman jah

    64x64

    Hanif Hassan

    February 10, 2018

    dulu mitok syed jah potostat keda pokdin

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Rata Panje ado Mudo Osman ko? Ko kena naik bas g KB dulu nok beli kale? Hehe

    64x64

    Wan Mohamad Rasyadan

    February 11, 2018

    Mohamad Basri Ibrahim RP ado popular jah. Bunyi kaba nk buka kinokuniya. Muda osman tu wujud lg ko?

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Hanif Hassan tahu ke gapo kinokuniya ni? Ala-ala tokoyaki gitu

    64x64

    Wan Mohamad Rasyadan

    February 11, 2018

    Ambo otw ke kuizm ejah lunch la

    64x64

    Mohamad Basri Ibrahim

    February 11, 2018

    Wan Mohamad Rasyadan comey-comey, nasi sup pade balang.

    64x64

    Wan Mohamad Rasyadan

    February 11, 2018

    Mohamad Basri Ibrahim untung jumpa tokey besar

    64x64

    Hanif Hassan

    February 11, 2018

    heah

    64x64

    Wan Mohamad Rasyadan

    February 11, 2018

    Hanif Hassan demo geng lalang

64x64

Hanif Hassan

February 28, 2018

dulu mitok syed jah potostat keda pokdin


10 most beautiful beaches in Vietnam according to Forbes magazine

10 most beautiful beaches in Vietnam according to Forbes magazine

August 24, 2019

Forbes Magazine has voted 10 most beautiful beaches in Vietnam, besides the top outstanding beaches, there are also some other names that surprises tourists. Con Dao Con Dao is a complex of 16 small islands on the southern coast of…  Đọc tiếp

Your Vietnam Beach Vacation Guide

Your Vietnam Beach Vacation Guide

June 12, 2019

As beach vacation destinations go, Vietnam perhaps isn’t the obvious choice. However, the country’s beaches are beautiful enough to rival those of the more famous Thailand resorts, and there are plenty that haven’t yet been spoiled by high-rise resorts and…  Đọc tiếp

(EN/ FR) Still I remember some of the strong and beautiful women I met in Donetsk during my 18 months working and living in that rebellious city

(EN/ FR) Still I remember some of the strong and beautiful women I met in Donetsk during my 18 months working and living in that rebellious city

November 30, -0001

(EN/ FR) Still I remember some of the strong and beautiful women I met in Donetsk during my 18 months working and living in that rebellious city. I used to go for lunch to a simple “stalovaya” (canteen) where was…  Đọc tiếp

Great chat last night catching up with friends at our 50th HS reunion  reception after the school football game

Great chat last night catching up with friends at our 50th HS reunion reception after the school football game

November 30, -0001

Great chat last night catching up with friends at our 50th HS reunion reception after the school football game. Reunion dinner tonight. Downside is have to hurry home Monday to prep for the Hurricane. Comments comments

Bristol music people

Bristol music people

November 30, -0001

Bristol music people. This whole St Philips Gate mystery-venue-that-has-to-keep-moving-its-gigs-to-other-venues thing has been troubling me. So I did what all good troubled people should do and went out and paced every yard of the St Philips and Feeder Road area to…  Đọc tiếp